Begin je dag met zonnegroeten

Een van de yogavormen waarin ik les geef is Flow Yoga. Bij Flow Yoga beweeg je op het ritme van je ademhaling, in een vloeiende beweging, van de ene yogahouding naar de andere. De basis van een Flow Yogales bestaat uit zonnegroeten die op een dynamische manier worden uitgevoerd en uitgebreid met nieuwe houdingen.

Wil je meedoen met de Flow Yogalessen? Vanwege het coronavirus geef ik mijn yogalessen nu online. Live via Zoom. De lessen kosten 8 euro per les. De eerste les is een gratis proefles. Heb je interesse? Stuur me dan gerust een mail op info@yogametnicolette.nl en dan ontvang je een aanmeldlink en alle overige informatie.

Zonnegroeten vormen dus de basis van een flow yogales. De zonnegroet, in het Sanskriet ook wel Surya Namaskar genoemd, wordt beoefend tijdens het opkomen van de zon.

Surya is Sanskriet voor zon en Namaskar betekent groet. Surya Namaskar kan daarom ook vertaald worden als groet aan de zon, eerbiedige buiging voor de zon of zonnegebed, als groet aan de opkomende zon die zijn energie aan de aarde komt brengen.

Wij gebruiken de zonnegroet altijd als een warming-up in de Flow Yogalessen. Maar deze serie kan net zo goed als een op zichzelf staande yogales beoefend worden. De zonnegroet bestaat uit 12 houdingen die zowel links als rechts uitgevoerd wordt. Een ronde zonnegroet bestaat dus uit 24 houdingen en reflecteert het ritme van het universum, de 24 uren op een dag, de 12 maanden in een jaar en het bioritme van het lichaam.

Er zijn meerdere zonnegroeten. De zonnegroet die ik hier doorneem is een zonnegroet uit de Hatha yoga. Voor mijn Vinyasa Flow yogalessen maak ik gebruik van andere zonnegroeten, namelijk de Surya Namaskar A en Surya Namaskar B. Deze zal ik een andere keer bespreken. Deze veel voorkomende zonnegroet uit de Hatha yoga bestaat uit de volgende 12 stappen:

1) Ga rechtop staan, in de Berghouding (Pranamasana).

2) Blijf in de Berghouding en breng je armen zijwaarts omhoog tot je handpalmen tegen elkaar aan drukken (Hasta Uttanasana).

3) Breng je armen weer voorwaarts naar beneden en buig zover mogelijk naar voren en steun met je handpalmen op de grond, of pak je enkels vast (Padahastasana).

4) Stap met je rechterbeen naar achteren, lunge, borst omhoog, handen op de grond (Ashwa Sanchalanasana)

5) Vanuit de lunge kom je in de Neerwaartse hond houding (Parvatasana)

6) Ga vanuit de Neerwaartse hond naar de Plankhouding en plaats je kin op de grond (Ashtanga Namaskara)

7) Laat jezelf door je armen zakken tot je buik de grond raakt. Je heupen blijven op de grond. Kom nu met je bovenlichaam omhoog en neem de Opwaartse Hond houding aan. (Bhujangasana)

8) Vanuit de Opwaartse Hond houding kom je in de Neerwaartse hond houding (Parvatasana)

9) Vanuit de Opwaartse Hond kom je in de Neerwaartse hond houding (Parvatasana)

10) Stap met je linkerbeen naar voren, lunge, borst omhoog, handen op de grond (Ashwa Sanchalanasana)

11) Stap met je rechterbeen naar voren en kom in een vooroverbuiging (Padahastasana)

12) Kom rustig omhoog breng je armen zijwaarts omhoog tot je handpalmen tegen elkaar aan drukken (Hasta Uttanasana).

En kom weer terug in de berghouding. En doe dezelfde reeks, maar nu met rechts.

Er zijn heel veel verschillende versies van Surya Namaskar. Alle versies hebben wel hetzelfde doel: je lichaam opwarmen en de energie door je lichaam laten stromen.

Er valt nog veel meer te vertellen over de zonnegroet. Je kan de zonnegroet namelijk op verschillende bewustzijnsniveaus beoefenen, variërend van een puur lichamelijke gymnastiekoefening, tot een complete meditatieve oefening, waarbij de yogahoudingen gecombineerd worden met pranayama (ademoefeningen), mantra’s en chakra’s. Ik zal hier een apart artikel over schrijven.

Voor nu wil ik je heel veel plezier wensen met oefenen.

Namasté Nicolette