Wat is Yin Yoga?
Yin Yoga is een rustige vorm van Yoga, waarbij je spieren zoveel mogelijk ontspant en rek brengt op het dieper gelegen bindweefsel (fascia) dat o.a. rondom je gewrichten en wervelkolom zit. Er is behoorlijk wat winst te behalen door Yin Yoga te beoefenen. Het maakt de gewrichten soepel, en is erg goed voor het herstellen na een blessure, bij pijnklachten en langdurige ongemakken in je lijf.

Je hoeft helemaal niet lenig te zijn om Yin Yoga te kunnen beoefenen. Bij regelmatige beoefening wordt je uiteraard leniger, met name pijnklachten kunnen afnemen omdat je het bindweefsel sterker maakt.

Heb je fysieke klachten aan je rug , schouders, nek, heupen, bekken, heiligbeen (sacrum, SI-gewricht) , knieën, kuiten, enkels, handen, ellebogen of voeten? Of ervaar je stress, migraine, hoofdpijn, burn-out verschijnselen, vermoeidheid, menstruatie- en overgangsklachten? Dan is Yin Yoga wellicht dé oplossing voor jou.

Over bindweefsel (fascia)
Ons lichaam bestaat voor zo’n 67% uit water. Het bindweefsel bestaat voor een groot deel uit water. Als er geen rek op wordt gebracht, ontwikkel je stugger weefsel, waardoor je minder flexibel kunt bewegen. Als je je bindweefsel beweeglijker maakt, zegt dat iets over het bereiken van meer mobiliteit en flexibiliteit in de gewrichten van je lichaam. Kort gezegd, je verhoogt je weerstand en weerbaarheid, je herstelt sneller van fysieke of mentale problemen.

In tegenstelling tot de Yang (mannelijke energie) die snel, krachtig en dynamisch is, wordt je bij Yin (vrouwelijke energie) bewuster van je lichaam, je leert je grenzen nog beter kennen en respecteren.

Hoe verloopt een les?
In een les worden er per keer een aantal houdingen vanuit een zittende of liggende positie op een yoga mat aangeboden.

Doordat je de houding langer vasthoudt (2 tot 5 minuten) wordt je dieper gelegen bindweefsel opgerekt en soepeler gemaakt. Ook wordt de vochthuishouding in je lichaam hersteld. Yin Yoga werkt dus diep herstellend en gaat veroudering tegen. Er wordt altijd rekening gehouden met eventuele beperkingen en/of informatie omtrent eventuele blessures. Je voelt zelf het beste aan waar je de rek op brengt, en waar het op je lichaam inwerkt.

Ik zal regelmatig een ‘assisted yin’ toepassen om je te begeleiden om in de juiste houding te komen. Het is de bedoeling dat we de stilte opzoeken, de aandacht gericht op de ademhaling en de houding. Tussen de houdingen is er tijd om even je lichaam weer rustig te laten herstellen. Je ervaart meteen het verschil. We eindigen iedere les met een ontspanningsmoment.

Doel en Resultaat
Vernieuwing en herstel, balans en vertrouwen in je lichaam en jezelf.

Contact
Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar info@yogametnicolette.nl